Merhaba sevgili Erasmus staj adayı arkadaşlar,
Öncelikle bu yazımı 15 Mart 2016 yılında yazmıştım ve şu an kapalı durumda olan erasmusstajibul.com sitemde yayınlamıştım. Geçenlerde bu eski yazıma rastladım ve sizlere yardımcı olması açısından tekrar yayınlamaya karar verdim.
İlk bölümde erasmus stajıma dair notlar verdim. İkinci bölümde şirketimi nasıl bulduğumu anlattım.
Erasmus Stajı Nasıl Geçti
2012 yılında bir aracı şirket yoluyla Macaristan’ın Budapeşte’ye 1 saat uzaklıkta olan Gyöngyös şehrinde Prima bezlerinin üretileceği bir fabrika yapımında stajyerlik yaptım, tam 5 ay sürdü. Staj yaptığım şirket Macaristan’ın ve Romanya’nın en büyük inşaat şirketiydi.
Stajım boyunca 2 ay şantiyeye gitmeme rağmen, şantiyeye ayak basmama izin vermediler. 2 ay boyunca şantiyeyi prefabriklerden izledim ve genel merkezden takip ettim. Bu 2 ay boyunca işçi sağlığı güvenliği dersleri verdiler.
Şantiye projelerini incelettiler ve ufak tefek işler verdiler. Budapeşte’den Gyöngyös arası 45 dakika sürüyor. Her gün 6.45’de evden çıkardım 7.30 da Kacsoh Pongracz olmam gerekti, şantiye şefim beni Kacsoh Pongracz durağından alırdı, beraber Gyöngyös’te ki şantiyeye giderdik, akşam 17.30-18.00’de işim biterdi.
Gyöngyös’ten bu saatlerde ayrılırdım, merkez(Budapeşte) akşam trafiği yoğunluğuna bağlı olarak 18.15-18.45 gibi Budapeşte’de olurdum. Fakat merkezden eve gitmemde 19.00-19.15’i bulurdu. Gerisini biliyorsunuz zaten, günde kendime ayıracağım 3-4 saatim olurdu.
Staj Yaptığım Şirketi Nasıl Buldum
Bu şirketi Adana’da ki aracı bir şirket sayesinde ayarladım, isteyenlere adresini ve adını verebilirim. Stajımı ayarlama karşılığında 1000 dolar verdim, stajım boyunca beş kuruş ücret alamadım, gerekçeleri bana aylık sigorta yatırdıklarıydı, stajım boyunca yanlışlarım oldu, bunun için bana hesap sordukları da oldu, orada Mühendislik fakültesi 3 yıllıkmış, ben 4. Yılımda gittiğim için bana yetki verdiler, Kontrol Mühendisi olarak belgelere imza attım.
Tüm bunları neden mi anlatıyorum, birçok kişi stajı hafife alıyor, direk sordukları soru şu oluyor, stajlar ücretli mi oluyor? Bu konuda en hassas Almanya, Almanya’da çoğu şirket stajlar için para ödüyor fakat seçme kriterlerini az çok biliyorsunuzdur. İ
İngiltere’de ki stajlardan ücret alamıyorsunuz, sadece hasta bakıcılığı işi stajyerlere ücret veriyor. Bunun dışında anlattığım olayları dikkate alıpta kararınızı verin, tabi ki her iş bu disiplinde olmayabilir, bunu seçme şansınızda var fakat Avrupalının staja bakış açısı bizler gibi olmuyor.
Gelelim bir diğer önemli konuya, staj ayarlama işini yürüten birçok danışmanlık şirketi var. Bu konuda en önemli husus tabi ki de güvenilirlik, zaman zaman staj ayarlama bedelinin pahalı olduğuyla ilgili maillerle karşılaşmaktayım.
Ben bu olaya eğitimimin bir parçası olarak baktım ve bu meblağı ödedim. Hiç pişman değilim, çünkü birçok şey kazandım. 2. Sınıftan beri hayalim Erasmus’a gitmekti ve bir türlü Erasmus Öğrenim sınavını kazanamamıştım. Son senemde mezun olacak iken öylesine girdiğim bir sınavda 50 puan alarak liste sonundan Erasmus Staj Hareketliliğine hak kazandım, çok gitmek istiyordum, 1 dönem ekip, okulumu 1 yıl uzatıp okulumun 2. Dönemi devam ederken staj hareketliliğine gittim.
Benim zamanımda Erasmus + olayı yoktu ne yazık ki.) 5 yıllık üniversite hayatım boyunca ailemin durumu olmamasından dolayı Work and Travel(WAT) yapamadım. Elime böyle bir fırsat geçti ve ailemin yardımıyla danışman şirkete bu meblağı ödedim.
Şimdi gel gelelim staj ayarlama ücretine burun kıvıran arkadaşlar, mutlaka Work and Travel(WAT) olayını araştırmış olmalı, Work and Travel’da danışman şirket sizden danışmanlık bedeli olarak 1250-2000 dolar aralığında rakamlar alır. (2016’daki ücretler şu an ne kadar bilmiyorum.)
Bu sadece danışmanlık bedelidir. Konaklamanıza ise haftalık 100 dolar civarlarında bir rakam ödersiniz. (Merkezi bir yer olmasa da, kasaba tarzı bir yer olsa da bu rakam sizden istenir, hatta bazı firmalar sizle sözleşme imzalar oraya gitseniz, uygun bir konaklama yeri bulsanız da imzaladığınız sözleşmeden dolayı, konakladığınız yerden çıkamazsınız.)
Şu anda e nolcak en azından Work and Travel’da para kazanıyoruz, Erasmus’ta gittiğimiz şirket para ödemeyecekmiş sözlerinizi duyar gibiyim.
Arkadaşlar saati 8 dolara haftalık en az 36 saat çalışmaktan bahsediyoruz.(Housekeeper’lık işinden söz ediyorum.) Şöyle küçük bir hesapla en az 36 saat çalışsanız, aylık 144 saat ediyor buda 1152 dolar para ediyor, hadi yuvarlak bir hesapla 1250 dolar olsun, bunun 400 doları konaklamaya gidiyor, size 750 dolar para kalıyor, bu parayı minimum miktarda kullanmalısınız alkol, sigara olmaksızın, hayatınızı minimum şartlarda geçindiğinizi düşünün, aylık 250 dolar yeme-içmenize para harcayın size 500 dolar kalsın(en iyi şartları göze alıyorum), 3 ayda 1500 dolar anca biriktirebilirsiniz, bu para ile de son 1 ayda nereyi ne kadar gezebilirsiniz, kendi cebinizde para bulunmadıkça, bunun yanında Türkiye-ABD gidiş dönüş uçak bileti fiyatlarından haberdarsınızdır. Ayrıca İngilizcenizi ne kadar ve ne ölçüde geliştirebilirsiniz, birde bunu düşünün…
Şimdi Erasmus ile İngiltere’ye gittiğinizi düşünün size 600 Euro para veriliyor, bunun yanında okuduğunuz bölümle alakalı bir işletmede çalışıyorsunuz, çalıştığınız insanlar kendi meslek gruplarınıza ait, öyle milletin ayakçılığını yaparak saati 8 dolara çalışmıyorsunuz.
Bunun yanında İngiltere için konuşuyorum, haftalık 20 saat çalışma izniniz bulunuyor, part time bir iş bulup çalışabilirsiniz. Ayrıca İngiltere’ye gidiyorsunuz, dandik bir ABD kasabasına değil, gezebileceğiniz birçok nokta sizden yüzlerce uzaklıkta değil, ayrıca dilinizi İngiltere’de mi daha iyi geliştirebilirsiniz ABD’de mi birde bunu düşünün.
Kendi üniversitemde Türkçe okuduğumuz için bölümü, İnşaat Mühendisliği ile alakalı terimleri İngilizce öğrenemedim, Erasmus stajımda kendimi bu yönde de geliştirdim. Kendi mesleğiniz ile alakalı size değer verilen bir yerde çalışmak, bana göre Porto Riko’lu mültecinin saati 8 dolara yapabileceği bir işi yapmaktan daha önemli ayrıca CV’nize yazacağınız birçok şeyi de yanında getiriyor….