Macaristan Vatandaşlık Alma Sürecim | Mülakatım ve Detaylar

İnanın bu yazının bu kadar gecikeceğini bende düşünmüyordum, o sebeple öncelikle sizlerden özür diliyorum. Bu yazımda 2021 Ocak sonunda başlayan Macaristan Vatandaşlığı başvuru serüvenimi ve başımdan geçenleri anlatacağım.

Sürece başlamadan önce Türk olup Macar vatandaşı olan iki kişi tanıyordum, sadece isim vererek bu vesile ile onlara teşekkürlerimi sunmak istiyorum, çünkü süreç içerisinde destekleri çok oldu. Eski şirketimden supervisorlarım Turgut abi ve Vedat abi, ikisine de süreçle ilgili bir çok soru yönelttim ve sabırla cevapladılar.

Tabi ki sürece dahil olmamı sağlayan sevgili eşim Zsuzsa Kristina ve oğlum Atilla Mirza‘ya da bu vesile ile teşekkürlerimi buradan da sunmak isterim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim, sürece başvurduğum dönemde yoğun pandemi tedbirleri vardı ve Kormányablak’lara sınırlı kişi alıyorlardı. Ayrıca başvuru sırasında yanınızda ki kişiye izin veriliyordu, ben başvurduktan 6 ay sonra Keleti’de ki Kormányablak girişinde vatandaşlık başvurusuna sadece başvuranın kabul edileceği yazıyordu. Ben başvuruya eşim ile birlikte girmiştim.

Başvuru noktası olarak Attila út, I. Kerület de ki Kormányablak’ı tercih ettim. Aslında III. Kerület Obuda’da oturuyordum, fakat burayı tercih etmemin sebebi 1. bölgede çok yabancı bulunması ve bu sebeplerden ötürü gişe memurunun yabancılara karşı tutumunun daha pozitif olacağıydı, şansıma öyle de oldu.

Sürece başvurmadan önce 1 yıl İstanbul Macar Kültür Merkezi’nin online kurslarına katıldım, çok yoğun olmayan haftada iki gün, akşamları devam eden bir kurstu, Magyar OK A1 kitabını henüz bitirmiştik. Yüzeysel bir kurs olmasına rağmen bana çok katkısı oldu, fakat bu kısımda eşimin de yardımlarını atlayamam, mülakat sorularına beraber çalıştık, hazır cevaplar hazırlayıp, telaffuzum üzerinde çalıştık.

Bu sorular genel sohbet konularından oluşan sorular, birazda sizin soruları yönlendirmeniz ile alakalı, mesela oğlumla ilgili soru gelince ben uzattım biraz, oğlumla ilgili gereksiz bilgiler verdim, o konuya yönlendirdim, çünkü daha basit. Aslında başvuruyu yapacak kadar Macarca bilmeniz önemli, toplamda 40 dakika işlem sürmüştür. Bu süreçte tabi ki beraber doldurduğumuz ya da kendim doldurduğum forumlarda oldu ama aralarda sohbet tarzı gibi konuşuyor, o sebeple devamlı konuşmaya çalışın. Mülakatı konuyu bildiğiniz yerlere yöneltmeye çalışın. Konuyu ikinci yönlendirdiğim yer ise III. bölge oldu. Nerede yaşadığımı sorduğunda bunu belirttim. Mülakatör’ün kendisi bir dönem III. bölge kormányablak’ında çalıştığını o da bu bölgeyi çok sevdiğini söyledi. Ben de bu bölgeyi neden çok sevdiğimi anlatmaya çalıştım.

Mülakat soru örneklerini Immigration Journey in Hungary  grubundan bir üyeden aldım. Bu soruların tamamını yorum bölümüne yazıp, e-mail belirten herkese göndereceğim.

Vatandaşlık Başvuru Formu

Çok fazla detaya girip canınızı sıkmak istemem, öncelikle herkesin durumu çok farklı ben kendi durumuma göre anlatıyorum. 5 yıldır evli ve çocuk sahibi olarak başvurdum ayrıca 3 yıldır Budapeşte’de yaşıyordum.

Aşağıda verdiğim linkte ki bilgilere göre kendi durumunuza göre vatandaşlık başvuru şartlarını sağlayıp sağlamadığınızı kontrol edebilirsiniz;

Başvuruda pasaport, oturma izni, evlilik cüzdanı, vesikalık fotoğraf, lakcím kartya, oğlumun doğum belgesi ve taj kartya dışında doldurduğum uzun formu da aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz;

 

Ayrıca kendi durumunuza uygun dökümasyonları ve yukarıda vermiş olduğum benim başvurumda kullandığım dökümasyonu aşağıda ki linkten bulabilirsiniz.;

Kendi durumunuz ile ilgili her şeyin belgesini sunmak durumundasınız. Bunlara ek olarak benden annemin ve babamın evlilik belgesi istendi, fakat bu hiçbir yerde yazmıyordu. Mülakat sırasında sonra getirmemi istedi fakat istenen belgelerde olmadığını belirttim. İstenen belgelerde olmadığını ama mutlaka isteneceğini bu yüzden hazır bulunmasını söyledi, eve döndüğümde 1818’in canlı chat’ine yazıp kendi durumumdan bahsettim, onlarda bu belgenin gerekli olmadığını söylediler, bende bu vesile ile vermedim.

Birde vesikalığımı beğenmedi, güncel bir vesikalık istedi 🙂 Saçlarım başvurduğumda çok uzundu, verdiğim vesikalıkta ise çok kısaydı, o sebeple ertesi gün tekrar vesikalık çektirip elden teslim ettim.

Gelelim size de indirme linkini verdiğim word belgesi olan uzun başvuru formuna, burda değinmem gereken bir kaç yer var.

Öncelikle bu formun bir bölümünde boş bir sayfa var burada CV doldurmanız isteniyor. CV derken iş mülakatı CV’si gibi değil de kendinizi basitçe, kendi kelimelerinizle (buraya dikkat!) anlatmanız, kendinizden bahsetmeniz gerekiyor.

Sakın bu CV’yi bir Macar’a yazdırmayın, kendi Macarcanız ile elinizden geldiği kadar yazıp ezberlemeye çalışın. Aşağı da ki format resmi bir yerde şu şekilde yazmanız lazım denilen bir format değildir, kendim bu şekilde yazmıştım, o sebeple bir öneridir. Tabi ki istediğiniz gibi yazabilirsiniz, bu şekilde olsa sade ve kolay olur diye düşünüyorum.

Benim CV içeriğim şu şekildeydi, işte ismim şu, şu tarihte şurada doğdum, şurada büyüdüm, üniversiteyi şurada bitirdim, şu tarihte mezun oldum. Şu tarihte evlendim, şu zaman Macaristan’a geldim, işte çocuğum oldu, ismi şu, bilmem kaç yaşında gibi bir format düşünelim. Son kısma ise hobilerinizi, nelerden hoşlandığınızı yazabilirsiniz.

Benim en çok çekindiğim yer aslında CV kısmıydı, çünkü duyumlarıma göre, başvuru formunda CV yazan başvuru sahibine inanmayıp, mülakatör önünde CV yazması istenmiş. Yani bir ihtimal size orada CV’yi tekrar yazmanızı rica edebilirler. İşte bu noktada kolay, kendi kelimelerinizle oluşturduğunuz bir CV olursa, ezberlemesi de kolay olacaktır.

Ben kendi CV’mi ezberlemiştim, sürekli yazarak tekrar etmiştim fakat gerek kalmadı, mülakatörüm tekrar karşısında doldurmamı istemedi.

İkinci konu ise bu formlarda ki sorulan sorular gerçekten çok önemli, ben bunlara çalışmamıştım, açıkçası burda çok afalladım diyebilirim. Ben bu formu eşimle doldurmuştum, çok uğraşmadım fakat mülakatör başvuru esnasında “Evet/Hayır” cevabı olan soruların bir kısmını bana tekrar sordu ve kendi doldurdu. Neden böyle yaptığını anlamadım fakat herhalde o bölümü kendi doldurması gerekiyordu.

Özellikle daha önce sabıkan var mı? sorusunda baya takıldım, çünkü “sabıka” ne demek bilmiyordum 🙂 Bu soruyu anlamadığımı söyledim, artık mülakatın sonlarına doğruydu, mülakatörüm de çok sempatik birisiydi, anladın anladın dedi 🙂 Sonra yüzümden terler boşanarak “Nem” cevabı verebildim, fakat ciddi sorular olduğu olası farklı cevap direk kaderinizi etkiliyor 🙂 O sebeple bu formlarda ki bu tarz sorulara bir göz atın.

Ne Zaman Başvurdum, Ne Zaman Vatandaşlığı Aldım

Yazı sonunda yemin törenini de anlatacağım, kısaca süreç takviminden de bahsedeyim. Evliliğim 5 yıl (Daha önce de belirttiğim üzere 5 yıllık evlilik+çocuk olması durumunda ki başvuru) olur olmaz yani 4 Eylül itibari ile başvurmaya hak kazandım. Fakat kendimi tam olarak hazır hissetmiyordum, yani halen Macarca kursum devam ediyordu, tam olarak mülakata istediğim gibi çalışamamıştım, o sebeple başvuru Ocak 2021’de oldu.

Nisan 2021 gibi Cumhurbaşkanı onaylamış, fakat yemin töreni için bekletmişler, galiba her bölge de yeterli katılım olunca tören yapılıyor. Ekim gibi de yemin töreni oldu ve vatandaşlığı aldım. Aslında onaylanma aşaması çok uzun sürmemiş, yaklaşık 4 ay sonra onaylanmış fakat tören de işin içine eklenince süreç yaklaşık 1 yılı buldu.

Mülakatı yapan teyze başvurumu aldıktan sonra Macarcam konusunda olumlu not düşeceğini fakat yine de beni telefon ile arayıp konuşma mülakatı yapabileceklerini söyledi. Normalde ikinci kere konuşma mülakatı için tekrar Kormányablak’a çağırabiliyorlarmış, fakat pandemi dolayısı ile telefon ile arıyorlarmış. Fakat beni aramadılar, benim en büyük şansım mülakatörün çok sempatik, sevecen ve iyi niyetli olmasıydı. Gerçekten çok güzel davrandı, şansıma ilk seferde böyle birisine rast geldim.

Yemin Töreni, Himnusz, Doğum Belgesi ve Kimlik Kartı

Süreçten çok habersizdim, maalesef sorgulayacağınız bir yer yok, yani bende çok üstüne düşmedim diyebilirim. Bir gün mailime bir bildirim geldi ekapu’da ki tebligat ile alakalı, tebligatta yemin töreni ile ilgili bilgilendirme yazıyordu ve yetkili memurun mail adresi vardı, katılıp katılamayacağım ile ilgili bir dönüş yapmam isteniyordu.

Açıkcası yemin töreninden de çekiniyordum, Himnusz yani milli marşı ezberledim. Yine III. bölge de  ve ne tesadüftür ki evlendiğim salonda yemin töreni gerçekleşti. Yemin töreni öncesi bizi teker teker bir odaya aldılar, oturma iznimi benden aldılar ve Macar kimlik kartımı teslim ettiler, ayrıca doğum belgesi yerine geçen belgeyi verdiler. Biliyorsunuz Macarların doğum belgeleri oluyor ve önemli bir resmi evrak.

Daha sonra salonda, diğer vatandaşlık alacak kişiler ile en önde yan yana oturarak sıralandık. Belediye başkanı kısa bir konuşma yaptı, ardından istiklal marşı 🙂 okuduk, sonrasında teker teker bizi kürsüye çağırıp atamız Kral Istvan‘ın kapak olduğu dosya(görselde var) ile birlikte doğum belgemizi teslim ettiler.

Umarım yararı olmuştur, ilerleyen zamanda aklıma gelenler ve sorularınız ile beraber içeriğe ekleme yapacağım. Çok uzun tutmak istemedim ama yine de uzun olmuş, bu yazıyı farklı zamanlarda 3 kere yazmaya çalıştım, bir kaç paragraf yazıp taslak olarak kaydettim. Bugüne bitirmek kısmet oldu.

Bu konu ile ilgili bir içerik daha yazmaya çalışacağım, şimdilik bu kadar kafi, umarım sizde sıkıntısız, kolayca bu süreci atlatırsınız. Hoşçakalın.

 

 

6 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir