15 Aralık 2014’te yayınlanan bu yazımı hiç değiştirmeden yayınlıyorum.
Bu yazımda Erasmus stajı nasıl yapılır ? sorusuna elimden geldiğince cevap vereceğim. Erasmus stajı yapmak için öncelikle yapmanız gereken şey ,her şeyden önce karar vermektir. Bir çok insan erasmusa katılmaya ve yurtdışında yaşamaya cesaret edememektedir, buna en büyük etken dil problemidir fakat emin olun dil problemi çok ta sorun olmamaktadır.
Şahsen ben sınavı 51 ile geçtim ve 5 ay boyunca Budapeşte de yaşadım , İngilizce gerçekten yetersizdi ,gitmeden önce bu konu hakkında korkularım vardı fakat oraya gittikten sonra tüm tabularım yıkıldı ,sadece 2 hafta sıkıntı yaşadım ve sonrasında alıştım.
Ülkemizde ki dil eğitiminde pratikten çok yazısal ögelere yer verildiği için , İngilizce bilgimiz olsa bile konuşmada sıkıntı çekiyoruz fakat alışma sürecinden sonra bu da ortadan kalkıyor, ben ki 51 le dil sınavını geçip orada 5 ay kalabildiysem ,hiç korkunuz olmasın sizde yapabilirsiniz.
Birde şunu da belirmem de fayda var; Erasmus öğrenim hareketliliğine katılmak da istedim fakat Erasmus öğrenim hareketliliğinde sözlü mülakat sınavı da olduğu için bu programa katılmaktan vazgeçtim.
Erasmus staj hareketliliğine katılmaya karar verdikten sonra yapacağınız şey Ekim sonu veya Kasım da yapılacak sınava iyi bir şekilde hazırlanmak olacaktır. Bu sınavın tarihi üniversitenize göre değişmektedir. Bu konu hakkında bilgiyi kendi üniversitenizin uluslar arası ilişkiler bölümünden öğrenebilirsiniz.
Gelelim Erasmus staj sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiğine , şahsen ben sadece bir kitaptan faydanalanarak hazırlandım , bana bir İngilizce öğretmeni tavsiye etmişti çok kapsamlı ve çok geniş bir kitaptır, tavsiye eden İngilizce öğretmeni bana bu kitabı bitirmem halinde KPDS den en az 60 puan alacağımı söylemişti tabi ki bitiremedim sadece 30-40 konu çalışmama rağmen sınavdan 51 puan aldım , fakat Anadolu lisesi çıkışlı olmam da buna etkendi tabi ki ,sizin hangi seviyede olduğunuzu bilmediğim için çalışağınız konulara siz karar vereceksiniz.
Erasmus staj sınavına hazırlanmak için uzunca bir süreniz olacak o yüzden kendinizde bir plan yapın ve buna göre çalışın .Erasmus staj sınavı na girdiniz ve sınavı geçtiniz bundan sonra sizi neler bekliyor ?
Bu süreçten sonrası çok önemli , Erasmus dil sınavı nı geçtikten sonra her şey bitmiyor ,aksine her şey yeni başlıyor , bu süreçte kendi başınasınız ,üniversite Erasmus Öğrenim yapacak öğrencilere yardım ettiği gibi sizlere yardım etmiyor fakat bazı üniversitelerin anlaşmalı yurt dışında staj kuruluşları bulunmakta.
Erasmus dil sınavını kazandıktan sonra yapmanız gereken tek şey yurt dışında staj yeri bulma olacaktır. Yurt dışında staj yeri bulmak için , Avrupa’da staj yapmak istediğiniz şirketlere mailler atmak olacaktır fakat bu yöntemle staj bulmak çok küçük bir ihtimaldir.
Şahsen ben 400 kuruluşa e-mail yolladım , kendim için bir cv hazırladım ve onlara göndermiş olduğum e-maillere ek yaptım fakat sadece 4 şirketten cevap geldi onlarda olumsuzdu.
İkinci seçeneğiniz ise size yurt dışında staj yeri bula n aracı kuruluşlar ile bağlantıya geçmeniz olacaktır. Şahsen bende bu yolu tercih edenlerim ve gayette memnun kaldım çünkü aracı kuruluşum oradaki tüm sıkıntılarım ile ilgilendi. Şu an da gitmiş olduğum aracı şirketin Balıkesir de şubeliğini yapıyorum .Şirketimiz size Yurtdışında staj yeri ayarlamanın yanı sıra sizlere bir çok hizmet sunacaktır.